top of page

Livefeed Onsdag 24 mars del 109:00 BBT: Huset vaknar. Det är lite segare för vissa att kliva upp. Igår var en bra kväll.

De går in och byter batterier på mikrofoner. Judith bestämmer sig för att tag i tvätten och slänger in lite smutsiga kläder i tvättmaskinen. Emelie och Madde kommer in i slussen för att byta sina batterier och då pratar de med Judith om hur mycket Katti snarkade igår. ”Som en hel orkester” beskrivs det av Judith.

Madde vaknade många gånger i natt, det va inte en god natts sömn. Det berodde på att Katti och Alex snarkade. Madde berättade det för Alex och han ber om ursäkt men Madde säger att han inte ska göra det. Alex säger att han ska sova i soffan idag. Han frågar hur han låg och sov; på rygg, på mage eller på sidan. Madde svarar att han sov på sidan och då svarar Alex att han ska byta ställning idag för att motverka snarkningarna.

09:20 BBT: ”KOM IHÅG ATT SÄTTA PÅ ER TEMAKLÄDERNA” storebror skickar in sina order. De flesta säger att de måste gå in och duscha snabbt först innan de sätter på sig skolkläderna.

Adrian frågar lärarna och storebror om de kan avslöja vilket ämne de ska ha prov i idag. Lärarna kan inte berätta men Adrian vill verkligen förbereda sig säger han.

09:40 BBT: Stephanie berättar om en dröm hon hade i natt. I drömmen så bråkade hon med någon och de skrek på varandra. Efter det blev hon jagad. Hon berättar om en liknande dröm hon haft tidigare där hon blev jagad av ett gäng.

10:00 BBT: Simon, Joel och Madde är i köket och äter frukost. Simon säger att han vill ha ett prov på särskrivning för han hatar när folk särskriver. Han testar Madde och Joel genom att säga ord som antingen ska vara ett eller två ord för att kolla hur bra de är på särskrivning.

10:15 BBT: Vid matbordet pratar Judith om att hon tycker det är jobbigt att förstå skämt och ironi i textform. Till exempel längre texter som de behövde läsa i skolan eller bara när någon skriver sms till henne med ironi. Om det är emojis kan det vara enklare att förstå men det är många gånger kompisar skojar eller refererar till ett skämt men det är inte helt självklart för Judith. Alex håller med och känner likadant.

10:20 BBT: BREVV! Tanja läser. I brevet står det att Pedram ska utforma och bedöma nästa prov. Igår beslutade Pedram att ämnet som ska prövas är matematik. Lärarna ska samlas i klassrummet och planera provet men det är enbart Pedram som får bedöma provet. Om ungefär 45 minuter är det dags för alla att skriva det utformade provet.

Pedram och Simon går direkt in i uppdragsrummet och Pedram börjar redan ångra att han valde matematik. Efter att han kollar på formellbladet som han inte förstår så mycket av så vet han inte vilka frågor han ska skapa. Han förstår inte formlerna. Simon och Pedram hittar något i formelbladet som heter konjugat. De skrattar åt att de tror att de inte kan något.

10:30 BBT: Nu har de kommit igång med några frågor. De utgår mycket från formelbladet och ställer frågor som ”Vad är formeln för pythagoras sats?” och ”vilken formel använder man för att hitta arean på en cirkel?” De kommer också på en kuggfråga där de undrar om Pedram har 40 äpplen och han ger ett visst antal päron till Simon och sen så köper någon sallad, hur mycket frukt har Simon? De ändrar frågan flera gånger under tiden så vi får se hur det blir till slut.

10:45 BBT: Utomhus sitter Judith, Stephanie, Tanja och Emelie och pratar. Emelie säger att hon kände sig ganska nere igår kväll och berättar att det beror på att hon börjat ifrågasätta vad hon gör inne i huset. Det känns som att de flesta är i huset för att visa upp sig själva och bli ”kända” eller få sitt varumärke att växa men hon själv har inte sådana intentioner. Hon vill bara ha en nice upplevelse och det var därför hon sökte från början. De andra tjejerna säger ju att det är ett mål i sig, hon förtjänar ju att vara där inne lika mycket som alla andra vad målet med deras tv-tid är.

10:50 BBT: I rosa sovrummet står Joel och försöker lära ut lite ”basic” matematik. Han går igenom några ekvationer och hur man löser ut x i olika sammanhang. Det blir lite argumentation eftersom Joel lär ut fel och Alex ifrågasätter hur han tänker. Exempelvis om x^2=10 då säger Joel att det är x=5 men Alex säger ju att 5*5 är like med 25 och inte 10. Joel säger att han vet att han har rätt och då går Alex bara därifrån. Efter att Joel förklarat färdigt så säger Nardos att hon tycker det var lite otrevligt hur Alex uttryckte sig. Han säger bara att han gick därifrån för att han inte orkar argumentera om något de inte håller med om som inte är en big deal. I det blå rummet så var Katti övertygad om det som Joel förklarade men när Alex förklarar varför det är fel så inser hon också att 5*5 är lika med 25. Katti säger att hon är usel på matte och att hon inte kommer klara testet ändå.

11:10 BBT: I uppdragsrummet så diskuterar Simon och Pedram hur de ska utse vinnaren. Pedram tycker att de ska köra en twist och att den som får näst bäst resultat vinner. De måste bestämma nu så det inte bli någon favorisering eftersom beslutet tas efter resultaten har kommit ut. De bestämmer att de känner sig färdiga och att storebror kan kalla in de andra.

Klockorna ringer ut till eleverna och de rusar in för att sätta sig i klassrummet. När alla har satt sig så frågar magister Pedram vilka som känner sig dåliga på matte. Nästan alla räcker upp handen och då säger Pedram att det är okej för att den som gör näst bäst ifrån sig kommer att vinna. Pedram vänder på tavlan där han skrivit alla frågor och läser upp frågorna. Katti kan inte se frågorna så hon får sätta sig längre fram. Även Nardos flyttar fram sin stol efter att ingen vill byta plats med henne. Det är ingen tidsbegränsning utan de håller på tills alla skrivit färdigt. Under provet så säger Emelie att Adrian fuskar genom att titta på hennes prov men han förnekar det och säger att han redan skrivit färdigt. Pedram anser att eftersom han inte såg något så kommer Adrian inte att bli diskvalificerad. En av frågorna kräver att man har en linjal för att rita en rektangel på 8 kvadratcentimeter. Då springer Simon runt med linjalen till alla som är på den frågan.

11:45 BBT: Judith känner att hon inte fattar något och lämnar in sitt prov. Samtidigt som Pedram rättar det så får de båda ett skrattanfall och de andra blir sura och frågar om de kan få lite tystnad för att kunna koncentrera sig på provet. Judith får ett skrattanfall men till slut lyckas hon lugna sig. Tanja håller fortfarande på att skriva prov och har börjat kladda sin uträkning på bordet. Madde och Adrian är också färdiga med sina prov och lämnar in för att få de bedömda.

När majoriteten har lämnat in sina prov så blir det svårt för de att vara tysta och de pratar och fnittrar men då säger storebror ”Detta är big brother, tyst i klassen.” De skrattar men sen inser de att de måste vara tysta så alla kan fokusera. Nardos tittar bakom henne och märker att alla kollar på henne. ”VA har alla lämnat in, är det bara jag kvar.” många känner sig rastlösa och vill bara att Nardos ska lämna in så de kan få veta vem som vann och sen gå vidare och göra något annat.

12:00 BBT: Nu har det gått 45 minuter sen de började skriva provet. Nardos är fortfarande inte färdig. Pedram säger att hon får max 10 minuter till. De andra säger att hon inte borde få mer än 2 minuter. Till slut bestämmer de att hon bara ska få fem minuter till. Nardos blir stressad och fattar inte varför hon inte kan få ta sin tid. De andra kan gå ut och komma tillbaka när hon är färdig. Men så kan de inte göra för de ska utse någon ska bli immun innan de lämnat uppdragsrummet. Adrian påminner Nardos om att hon inte behöver ha rätt på alla frågor, den som kommer få tvåa vinner.

Adrian, Katti, Steph, Tanja, Nardos och Joel är på delad plats. Därför så har Pedram gjort i ordning lappar där han ritat ett hjärta på en av de. Alla ska välja ett papper och när de viker upp det så är det en som får pappret med hjärtat och den personen får immuniteten. Vinnaren är Tanja.

Efter så vill alla att Pedram ska gå igenom alla svaren vilket han också gör. Det blir många ”aha”-moments. //Skribent Rawwee Bee

12:30-13:00 BBT: De flesta tyckte provet var roligt, Emelie säger att hon gjorde sitt bästa, Nardos undrar varför när det var bättre att komma tvåa. Emelie och Adrian har börjat med maten, idag blir det ärtsoppa till lunch. Inte alla som uppskattar det dock, men det finns ris kvar sedan gårdagen som man får äta i värsta fall säger Emelie, som tänker äta ris. Brevet kommer där det står att Tanja vann matteprovet och därmed sitter säkert resten av veckan och är numera lärare tillsammans med Pedram och Simon. //Skribent Ann-Sofie

Comments


Utvalgt innlegg
Ingen innlegg er publisert på dette språket ennå
Når innlegg er publisert, vil du se dem her.
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page